Få hjælp til din LEI-kode

Hvis man er en virksomhed, der gerne vil handle med værdipapirer, så skal man sørge for at have styr på sin Lei-kode. Den er lovpligtig at have, hvilket betyder, at det er noget, man skal have styr på, da man ellers kan blive straffet for det.

Det er nemt at finde på nettet, da der tilbydes service og hjælp til det mange forskellige steder. Det er derfor ikke noget, som man nødvendigvis skal bruge en helt masse tid og ressourcer på at få ordnet.

Hvad er en LEI-kode?

LEI-kode står for forkortelsen Legal Entity Identifier. Det er en kode på 20 tegn, som bruges til at identificere virksomheder, der handler med aktier og værdipapirer i EU og andre dele af verden. Den kan sammenlignes med CVR-nummeret, som bruges til at identificere virksomheder, der handler globalt.

Det er dog ikke gratis at have en LEI-kode, og den skal fornyes hvert år. Derfor tilbyder forskellige virksomheder at gøre det for dig, hvor man automatisk kan få sin LEI-kode fornyet hvert år. Her kan man få rabat, hvis man køber en pakke over flere år.

Forstå LEI-systemet, og hvem der skal bruge sådan en kode

LEI-systemet blev lavet efter finanskrisen for at gøre gennemsigtigheden i finansielle systemer og transaktioner bedre. Det gjorde man for at undgå hvidvask og svindel med penge. Systemet er delt i tre lag for at sprede magten ud og sørge for gennemsigtighed i systemet.

Alle virksomheder, der vil handle med værdipapirer i EU, skal have en LEI-kode. Det skal alle virksomheder eller organisationer, der arbejder med finansielle transkationer også.
Enkeltmandsvirksomheder og privatpersoner er dog undtaget for at skulle have en LEI-kode.

Hvad er formålet med en LEI-kode?

Der findes globalt set mange forskellige systemer og metoder til at identificere enheder på tværs af både lande og markeder. Formålet med LEI-systemet er, at GLEIS, hvilket er det globale LEI-system, sikrer, at der kun er ét standardsystem. Ideen med systemet er at forenkle, standardisere og gøre det let at identificere en LEI-kode over hele verden.

Der er tre væsentlig fordele ved LEI-systemet. Det første er, at det gør det meget lettere at identificere modparten, når man laver transkationer. Det gør det også nemt at finde information om en finansiel transkation. Det gør det også nemmere at opdage kriminelle aktiviteter i finansielle systemer.