Hoftesmerter: Hvorfor får du det, og kan en kiropraktor hjælpe?

Hvordan opstår hoftesmerter og kan en kiropraktor hjælpe?

Hoften er en del af næsten hver en bevægelse i vores krop. For at stå oprejst, for at kunne gå og løbe, og til at bære på ting. Når vi har smerter i hoften, går det tit ud over andre led og knogler i kroppen. Derfor har hoftesmerter stor påvirkning på vores dagligdag.

Men hvad er årsagen til hoftesmerter? Det kan en kiropraktor gøre dig klogere på, og behandle så du på sigt slipper af med smerterne og årsagerne til dem. Læs videre her, og bliv klogere på hvad hoftesmerter skyldes, og hvilke behandlingsmuligheder du har, hos en kiropraktor.

Hvad er hoftesmerter og hvorfor får jeg det?

Hoftesmerter kommer enten fra strukturer og ledbånd rundt om hofteleddet, eller fra strukturen inde i selve hofteleddet. Inde i hofteleddet er der ikke meget plads til bevægelse, og hvis der opstår inflammation fra en skade, så bliver den begrænsede plads fyldt med blod eller væske. Derfor kan der opstå smerte. Men der er mange forskellige årsager til problemerne og forskellige smertetyper, når det handler om hoften.

Forskudt smerte kan være en af årsagerne til dine smerter. Det er en smerte som føles på et andet sted, end hvor den egentlige påvirkning er. Det betyder, at den smerte du oplever i hoften skyldes et problem, der er et andet sted i din krop. En typisk forskudt smerte er iskias, som giver smerter i ryggen og lænden.

Skader som resultat af overbelastninger kan også give dig hoftesmerter. Daglige rutiner, der slider meget på hoften og brusken der omringer hofteleddet, kan give betændelsestilstande omkring sener, ledbånd og muskler. Det giver smerter i hoften, og smerterne vil typisk forværres hvis sliddet fortsætter.

Et andet symptom på smerter i hoften skyldes lyskesmerter. Folk med f.eks. impingement eller hoftedysplasi vil opleve smerter i lysken og kræver behandling.

Fysiske beskadigelser og kvæstelser af knogler er også en typisk årsag til hoftesmerter. Eksempelvis forskydninger af hofteledet og bækkenet eller knoglebrud kan ses i en røntgenskanning og er derfor nemmere for en kiropraktor at finde årsagen til dine hoftesmerter. Typisk har ældre menneskers knogler lettere ved at brække og få knoglebrud i hoften. Men selv hvis der ikke er tale om et knoglebrud, så kan en muskel for eksempel forstrækkes, og det kan også give dig kraftige smerter i hoften.

Den sidste hyppige årsag, der skal nævnes, er slidgigt. Slidgigt er en gigtsygdom der ødelægger brusk og væv omkring led, og forårsager blandt andet smerter i leddene. Slidgigt ses typisk blandt ældre voksne. Sygdommen er degenerativ, som betyder at brusken i leddene nedbrydes gradvist. Der findes ingen kur der kan stoppe processen, men derfor kan du ved hjælp af behandling sænke udviklingen af slidgigt. På den måde kan du også afhjælpe symptomer som hoftesmerter.

Hvordan kan en kiropraktor behandle hoftesmerter?

Med en kiropraktisk behandling af dine smerter i hoften, kan du måske undgå at skulle igennem en masse smertestillende og operationer. Kiropraktorer kan lave en behandlingsplan der er skræddersyet efter dine hoftesmerter. Det er en del af deres praksis at foretage en samtale, hvor der spørges ind til dine smerter for at finde den specifikke årsag. Dernæst laver kiropraktoren en undersøgelse af din krop. Ud fra dette skræddersyes en behandlingsplan til dig, der har for øje at fjerne årsagen til dine smerter. I behandlingen vil der typisk være strækøvelser, massage, kiropraktiske korrektioner og motionsøvelser med flere. Det bidrager til at forbedre blandt andet mobilitet i dine led, mindske inflammation, øgte styrke i nogle muskler og forbedrer evnen til at slappe af i andre muskler.

Kiropraktisk korrektion er blandt andet en effektiv måde at lindre iskias-smerter i hoften og lænden. Det er påvist i flere studier, hvor 60% af patienter med iskias forbedrede deres symptomer med kiropraktisk behandling. Forbedringen var i så høj en grad, at patienterne kunne undgå at skulle opereres. Kiropraktisk behandling kan derfor være en effektiv og velfungerende måde at komme af med dine hoftesmerter på.