Tips til at blive bedre til at debattere

Det er meget fordelagtigt, at du ved, hvad du skal gøre, når du står i en situation, hvor dine argumentationskompetencer skal komme i spil. Her får du således nogle gode tips, som du kan bruge for at blive bedre til at argumentere.

Tank op på baggrundsviden

Det er altid en kæmpe hjælp, hvis man har en masse fakta, som man kan trække på under en debat. Det er således en rigtig god ide at læse masser af nyheder. Det kan du med fordel gøre dagligt. Klik her for at se et eksempel på en nyhedsside.

Undgå postulater

Postulater er påstande, som ikke har noget belæg. Disse er anseeligt usaglige til en debat, og du vil således have en lille chance for at vinde debatten. Så sørg for altid at have noget, som du kan bakke dine påstande op med. Du kan med fordel undersøge Toulmins argumentationsmodel.

Undgå ad hominem argumenter

Ad hominem argumenter kaldes også for gå-efter-manden argumenter. Man kan typisk komme til at begynde at kritisere den anden part i stedet for at fokusere på debattens egentlige emne. Dog kan det hurtigt lade debatten styrtdykke, når det begynder at blive til en mudderkastning.

Brug eksempler

En god måde hvorpå du kan underbygge dine argumenter og lade dem fremstå som mere saglige, er ved at bruge eksempler. Med eksempler vil dine modtagere få et bedre indblik i, hvorfor dit argument er til at stole på.

Vær selvsikker

Det er meget vigtigt, at du forholder dig selvsikker under en debat. Det kan du sørge for, at du gør ved at rette dig op, tale højt og kigge dine modtagere i øjnene. Det kan også hjælpe, at du bruger armbevægelser, mens du debatterer.

Bevar roen

En debat kan hurtigt blive meget ophidset. Debatten vil dog forløbe meget bedre, hvis du sørger for at bevare roen, uanset hvad der sker.