Tre ting du skal være opmærksom på, før du køber bolig

Som kommende boligejer er der meget, du skal være opmærksom på, når du bevæger dig ud på boligmarkedet. Foruden de utallige papirer og dokumenter du skal udfylde i forbindelse med, at du køber din bolig, er der nemlig også en masse regler og forholdsregler at tage sig af, inden du skriver under på købsaftalen. Ellers risikerer du let at komme til at købe et hus i dårligere stand, end hvad meningen var, eller som ikke kan bruges til det, du drømte om.

For at hjælpe dig sikkert igennem er det er det derfor en god ide at tage kontakt til en boligadvokat, før du skriver under på noget. Boligadvokaten kan hjælpe dig med at sikre, at alt er, som det skal være. Derudover bør du også sørge for at få bygningerne gennemgået af en byggesagkyndig, så du får et retvisende billede af bygningernes stand.

Rådgivning fra en boligadvokat

Uanset om du har prøvet at købe bolig før, bør du sørge for at få den rigtige rådgivning. Din vigtigste rådgiver bør være en boligadvokat. Boligadvokater er specialiserede indenfor boligområdet og ved derfor det meste, der er værd at vide, om bolighandler.

For de fleste kan det være svært at overskue og forstå alle de informationer, man normalt får i forbindelse med en bolighandel. En bolighandel involverer nemlig typisk rigtig mange forskellige dokumenter med forskellige informationer omkring boligen og handlen, som det er vigtigt at sætte sig ind i, for at kunne vurdere om handlen er god eller ej. Mange vælger derfor at lade deres boligadvokat gå det hele igennem og komme med sin professionelle vurdering. På den måde får du klarhed over, hvad handlen indebærer og hvad du skal være særligt opmærksom på. Det kan også ske, at boligadvokaten rådgiver dig til at genoverveje eller helt droppe handlen.

Ved at alliere dig med en boligadvokat sikrer du dig altså, at du ved præcist hvad du går ind til. Samtidig har du en uvildig rådgiver, du kan gå til, hvis du kommer i tvivl om noget.

Tilstandsrapporter

Hvis ejerskifteforsikringen skal dække, er det vigtigt, at du får lavet en tilstandsrapport, før du underskriver papirerne. Normalt vil tilstandsrapporten være noget, som sælger betaler for, da det er i hans/hendes interesse, at være åben omkring hvad vedkommende sælger. Samtidig er det også en betingelse for, at sælger kan gøre brug af huseftersynsordningen, hvilket de fleste sælgere gerne vil. Det er en ordning, der indebærer, at køber og sælger sammen kan forsikre sig ud af mange af de risici, der ellers er forbundet med at handle boliger. På den måde behøver hverken køber eller sælger gå og frygte for, at det senere viser sig, at der er noget galt med huset.

Af tilstandsrapporten vil det fremgå, hvilke skader huset har, hvor alvorlige de er, samt hvor du kan forvente større udgifter til reparationer og vedligehold i de kommende år. Tilstandsrapporten er derfor dit pejlemærke i forhold til boligens stand, og du bør studere den nøje, inden du underskriver en købsaftale.

Isolering i huset

Isolering kan virke som en mindre og ubetydelig ting. Det er det dog langt fra. En dårligt isoleret bolig, vil normalt have et stor årlig ekstraudgift i varmeregningen. Især hvis der er tale om en større bolig såsom et hus. Dårligt isolerede huse kan derfor også være svære at sælge videre i fremtiden, hvis du ikke selv vælger at bruge penge på at få isoleret huset bedre.

Før du vælger at købe, bør du derfor tjekke boligens energimærke. Energimærket er mærkat, der viser, hvor energieffektiv boligen er. Her vil du både kunne se, hvor energieffektiv boligen er, og hvilke forbedringer der kan laves for at gøre boligen mere energieffektiv. Husk at du som køber har lovkrav på at se ejendommens energimærke.

Er boligen overhoved lovlig til beboelse?

Er du ude og se på et hus af ældre dato, kan det ske, at dele af huset ikke er lovligt til beboelse. Dette gælder sig især for ældre boliger med indlagt kælder, hvor der ikke er højt nok til loftet til, at du lovligt kan benytte disse rum til bolig. Disse rum må gerne bruges til opbevaring, vaskerum medmere, men må ikke have senge og opholdsværelser, hvis du skal følge den danske lovgivning. Ser du på et hus af ældre dato med kælder, bør du derfor sikre dig, hvad huset kan bruges til, så du ikke køber boligen i den tro, at du kan bygge et billigt børneværelse i kælderen.

På samme måde kan der også være andre ting, som du ikke lovligt kan gøre med huset. Der kan eksempelvis være lovgivning, lokalplaner eller tinglyste servitutter, som har betydning for, hvad du må. For at sikre dig selv anbefales det, at du får hjælp af en boligadvokat til at gå det hele igennem, før du køber.