Ny by – hvad skal jeg overveje?

Dette indlæg er lavet i samarbejde med de sider der linkes til.

Hvor skal jeg bo? Der er mange overvejelser, man kan gøre sig, mange snakke, man kan tage og mange dilemmaer, som skal vurderes. Men hvad er vigtigt at have for øje, når man skal vælge, hvor man vil bosætte sig?

Det er forvirrende at flytte, ikke bare rent praktisk, men også psykisk. Herunder finder du de tre aspekter, som du bør medtage i dine overvejelser om en kommende by.

Brug listen som et udgangspunkt for dine egne overvejelser. Du kan også bruge aspekterne som grundlag for en dialog med din partner om jeres kommende hjemby.

1. Økonomisk

Økonomilisten er et praktisk anliggende, som kan koste meget på den psykiske front, især hvis der ikke er styr på økonomien. Der er mange ting at sætte sig ind i, og du har sikkert allerede tjekket nogle af tingene ud. Der er dog sikkert nogle ting, der er glippet alligevel.

Har du for eksempel fået tjekket priser på el i den by, du er flyttet til? Måske kan du ikke få samme udbyder, som du har nu.

Hvad med skatteprocenten i den pågældende kommune? Den er nemlig sjældent den samme i alle kommuner. Hvad med dine egne fritidsaktiviteter, stiger eller falder de i pris? Tænker I på at få børn, så er det oplagt at tjekke prisen på daginstitution.

Disse ting bør overvejes nøje, da et hus hurtigere kan blive en meget dyr fornøjelse, hvis udgifterne omkring det bliver dyrere end før.

2. Praktisk

Udover økonomien kan der være andre anliggender, som er vigtige. Disse hænger dog ofte sammen med det økonomiske, da for eksempel beliggenhed og størrelse af hus også handler om priser.

Hvor skal huset ligge? Tæt på skov, skole eller by? Hvad er mest praktisk? Hvis I ejer to biler, kan I nemt komme ind til byen. Men hvis I derimod kun har en cykel, kan det være mere praktisk at bo i byen. Igen kommer overvejelsen omkring børn, hvor skal de gå i skole? Vil I bo tæt på skolen?

Hvad med arbejdet, hvor ligger det? I Danmark er det rigtigt nemt at pendle, vi har en god infrastruktur. Men er det alligevel praktisk, at I bor tæt på en af jeres arbejdspladser? Ligegyldigt hvad der er mest praktisk for jer og jeres eventuelle familie, så er det værd at overveje.

3. Psykisk

Psyken hænger naturligvis også sammen med det ovenstående. Men noget, der adskiller sig her, er, hvordan du/ I kommer til at have det i en ny by. Hvad der gør jer glade afhænger af mange ting. Og til hver af disse overvejelser kan I stille spørgsmålet: Hvad gør mig mest glad?

Gør det dig mest glad at bo i skoven, selvom det måske er både dyrere og mindre praktisk? Så er det måske alligevel det bedste valg på den lange bane. Eller måske betyder det sindssygt meget for dig at bo tæt på dit arbejde i et byhus, og selv om det så koster lidt ekstra i parkering, er det måske det, som er det rigtige valg.

Der er ingen facitliste, husk blot, at økonomi, praktik og glæde ofte går hånd i hånd. De er uadskillelige – ligegyldigt hvor meget vi prøver at skille dem ad.